Olej kokosowy nierafinowany nie tylko w kuchni

Olej kokosowy nierafinowany nie tylko w kuchni

Olej kokosowy nierafinowany to produkt tłoczony na zimno, który – w przeciwieństwie do oleju rafinowanego – zachowuje wszystkie właściwości, przede wszystkim cenne i pożądane witaminy i minerały. Większość osób wychodzi z założenia, że olej kokosowy nierafinowany znajduje zastosowanie przede wszystkim w kuchni, warto jednak pamiętać, że jest to także cenny i wartościowy kosmetyk naturalny, z którego możliwości z całą pewnością warto korzystać.

Olej kokosowy nierafinowany w kuchni

Olej kokosowy nierafinowany w kuchni znajduje zastosowanie przede wszystkim podczas przygotowywania potraw smażonych. Niepodważalną zaletą tego produktu jest możliwość podgrzewania do bardzo wysokiej temperatury, bez obawy o utratę cennych składników odżywczych, przede wszystkim minerałów i witamin. Warto także dodać, że olej kokosowy nierafinowany nie powoduje nadmiernej ilości dymu, co bez wątpienia przemawia na jego korzyść.

Potrawy, do których przygotowania wykorzystany został olej kokosowy nierafinowany, odznaczają się wyjątkową kruchością oraz delikatnym smakiem. Co ważniejsze, zachowują wszystkie wartości odżywcze.

Olej kokosowy nierafinowany jako kosmetyk

Mało kto wie, że olej kokosowy nierafinowany sprawdza się także jako doskonałej jakości kosmetyk. Powyższe stwierdzenie zapewne wywoła zdziwienie i zaskoczenie u wielu osób, warto jednak wiedzieć, że olej kokosowy nierafinowany zawiera w swoim składzie wiele cennych witamin i minerałów, a co ważniejsze, jest produktem całkowicie naturalnym, dzięki czemu nie powoduje podrażnień ani reakcji alergicznych, a tym samym może być stosowany przez osoby zmagające się z problemami skórnymi. Olej kokosowy nierafinowany doskonale natłuszcza i nawilża skórę.